Adamarie F

Perustiedot

Rotu Suomalainen puoliverinen (FWB)
Rekisterinumero VH18-031-0050
PKK id #PKK2583

Sukupuoli Tamma
Syntymäaika  01.10.2016, 4v
Väri Ruunikko
Säkäkorkeus 166 cm
Kasvattaja Faconde
Omistaja Possiikeri, VRL-07313
Kotitalli Possiikerin Virtuaalihevoset
KO GP RE 120cm, koulupainote

Luonnekuvaus

Maneesista kuuluu laukka-askeleiden ääni. Lähemmin katsoessasi siellä harjoittelee laukanvaihtoja suuri ruunikko puoliveritamma. Ratsastajan ilme on hieman tuskainen – tamma puolestaan näyttää siltä, että sitä ei voisi vähempää kiinnostaa. Se potkii välillä terävästi takajaloillaan ilmaa ja tekee muutenkin ratsastajan elämän hyvin vaikeaksi. ”Normipäivä,” toteaa ratsastaja luovuttaneeseen äänensävyyn. ”Mutta Marie on loppujen lopuksi hemmetin hyvä kisahevonen, vaikka kotona onkin vaikeaa.”

Marie on valitettavasti perinyt emänsä luonteen. Suurimman osan ajasta mikään ei ole hyvin, mikään ei käy ja teit sitten mitä hyvänsä, tamma ei tunnu tulevan tyytyväiseksi. Se on sellainen vastarannankiiski, jonka kanssa on hyvin vaikea tulla toimeen. Jostain kumman syystä ratsuna se kuitenkin osaa myös loistaa ja tämän takia se tallille hankittiinkin. Kaikkia sen huonoja ominaisuuksia kestää juuri ja juuri, kun tietää miten loistavasti se toimii kilparadoilla hyvinä päivinään.

Hoitajalleen tamma on painajainen. Usein talliapulaiset tappelevatkin siitä, kenen kontolle Marie jää. Tamma näyttää harjatessa hyvin hapanta naamaa ja saattaa steppailla hermostuneesti. Tyypillistä on, että mikään ei käy. Marie on käytetty eläinlääkärillä useamman kerran ja mitään vikaa ei vaan löydy, satula sopii hyvin päälle ja tamma on muutenkin ”elämänsä kunnossa” – sen luonne vaan sattuu olemaan hankala. Niin ja mitä eläinlääkäriin tulee, niin hänen kanssaanhan Marie ei tule toimeen sitten yhtään! Tamman saa sitoa huolellisesti molemmin puolin käytävälle ja tyrkyttää porkkanoita koko tarkastuksen ja toimenpiteiden ajan. Silloin se sietää eläinlääkäriä edes jotenkuten. Yllättävää kyllä, kengittäjän kanssa Mariella ei ole samanlaista ongelmaa. Se on pienestä pitäen ollut helppo kengittää.

Ratsuna Marie osaa varsinkin kotona näyttää huonot puolensa. Joskus sen ulosanti on enemmän kamelin kuin hevosen oloista. Pää pitkänä ylhäällä, askeleet isoina ja keikkuvina… Mutta kuoren alta kuitenkin paljastuu älyttömän toimiva ja hyvä kouluratsu, kun selkään lykätään oikea ratsastaja oikeiden ohjeiden kera. Verryytellessä Marieta saa ratsastaa ihan tosissaan, että se herkistyy avuille ja alkaa näyttää parempaa puoltansa. Kunnon alkutreenien jälkeen meno kevyttä ja kaunista. Esteilläkin Marien kanssa toisinaan treenataan ja itseasiassa se ei ole yhtään sen hullumpi estehevonen, vaikka sen kyvyt ovatkin enemmän kouluratsastuksen puolella.

Sukutaulu

I. Thirteen Taittinger, VH16-259-0007
Ch, KTK-III
II. Tanqueray, VH16-259-0002
Ch, KRJ-I, KTK-II
III. Brandywine, evm
punarautias SAnha 165cm
IIE. FDay Tripper, evm
punarautias SAnha 170cm
IE. Bristol Fashion, VH16-259-0008
Ch, KTK-III, KRJ-I 
IEI. Bourbon Street, evm
punarautias SAnha 168cm
IEE. Bavarian Blondie, evm
vaaleanrautias 168cm SAnha
E. Aquamarine F, VH16-031-0271
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I
EI. Aquired Assets, VH06-076-6867
KRJ-I, YLA1, KRL-III, KTK-III
EII. Good Assets, evm
kimo 167cm
EIE. Tobe’s Easter Parade, evm
ruunikko 155cm
EE. Coral Madness, VH14-013-0038
KRJ-I, YLA2
EEI. Marlowe, evm
musta 166cm
EEE. Coralia, evm
musta 162cm

Jälkeläiset

12.03.2018 t. Adalia POS– i. JB Melancholy – om. Loci, VRL-12679

Kilpailut

PKK

14.02.2018 – Jinnilä – Luokka 2. Puoliveritammat – tuom. aksu – EO-sert

 

Päiväkirja

 

07.02.2018 – Kouluvalmennus – Possiikeri

En odottanut päivää kovin innoissani, sillä tiesin, ettei siitä hyvää tulisi. No, jos tulisi edes hevonen. Oli nimittäin aika osallistua tallin vakiovalmentajan Ennin tunnille Marien kanssa ja jos nyt totta puhutaan, niin ratsastaisin mieluummin melkein millä muulla hevosellani tahansa, kuin Mariella. Ei sillä, etteikö tamma olisi erittäin osaava, mutta olin enemmän epävarma omista taidoistani sen kanssa.

Hyppäsin tammani selkään kuitenkin optimistisella asenteella; Enni oli taitava valmentaja ja tästä voisi itseasiassa tullakin jotakin, mikäli pysyisin rauhallisena ja päättäväisenä Marien kanssa. Tämän hevosen kanssa ei kannattanut hätäillä taikka hätääntyä pienestä. Kaikki tiesivät, että Marie oli oikukas, mutta myös sen, että se osasi näyttää taitojaan kilparadoilla asti menestyenkin, kunhan sillä oli hyvä ja osaava ratsastaja selässä.

Alkutunnista teimme lähinnä taivutuksia ja askellajin vaihdoksia. Marie ilmaisi mielipiteensä pariin otteeseen pukittamalla, mutta sen suurempia kommervenkkejä ei tiellemme osunut. Enni osasi taitavasti auttaa meitä työskentelemään yhdessä paremmin ja neuvoi, jos taivutin Marieta liikaa tai liian vähän. Taivutusten jälkeen aloimme laukkatyöskentelyn.

Marie tuntui kuumuvan tänään helposti, joten teimme paljon ympyröitä ja harjoittelimme kokoamista ja koottua laukkaa. Tamman tulisi pysyä käsissä. Annoimme kuitenkin hevoselle myös mahdollisuuden purkaa energiaansa muutamalla reilulla laukkakierroksella kentän ympäri. Laukanvaihdoissa tamma oli ensin vähän kankea, mutta notkistui hetken harjoiteltuamme.

Lopuksi teimme vielä käynnissä väistöjä ja taivutuksia. Marie alkoi olla jo helpompi ratsastaa. Olin huojentunut, että olin selvinnyt näin vähällä sen kanssa. Vaikkei valmennustunti ollutkaan sujunut ongelmitta, oli tämä silti huomattavasti helpompaa kuin Marien kanssa yleensä – kenties Ennin osaavan läsnäolon takia.

05.12.2017 – Päiväkirjamerkintä – Penelopeia

Ajoin tänään Possiikerin tallille jo aamusta, sillä tarkoituksenani oli tänään liikuttaa puoliveritamma Marie. Minua oli varoiteltu sen hieman hankalasta luonteesta jo etukäteen, joten päätin suosiolla tänään keskittyä ihan vain sileäntyöskentelyyn kentällä. Tamma oli otettu valmiiksi sisälle, joten löysin sen sen omasta karsinasta. Hankalaa luonnettaan ruunikko esittelikin jo alusta asti, sen ollessa melkoinen kiukkupeppu hoitotoimenpiteiden aikana. Hetken sain tapella kavioiden kanssa, mutta lopulta tamma aina luovutti ja antoi minun tehdä hommat nyrpistelystä huolimatta. Satulavyötä kiristäessä väistin muutaman kerran vain täpärästi tamman hammaskaluston, mutta muuten selvisin ilman sen suurempia taisteluhaavoja. Tallin kenttä oli onneksi melko hyvässä kunnossa, joten arvelin että pystyisimme ottamaan myös laukkatyöskentelyä. Kentällä nousin tamman selkään jakkaralta, säädin jalustinhihnat oikeaan mittaan, ja eikun menoksi!Marie liikkui alkuverryttelyssä kireänä kuin viulun kieli. Se liikkui pää taivaissa, selkä notkolla ja takajalat suoraansanottuna enemmän tallissa kuin hyvin alla työskentelemässä. Melko paljon teimmekin työskentelyä aivan perusasioiden parissa, taivuttelimme volteilla ravissa ja työstimme siirtymisiä käyntiin sekä pysähdykseen. Ensimmäisessä laukannostossa se lähti hieman lapasesta ja esitteli kaksi komeaa kiukkupukkia. Tämän purkauksen jälkeen se alkoi kuitenkin parantua huomattavasti, ja hetken työskentelyn jälkeen se liikkui tasapainoisessa laukassa hyvin kuolaimella. Laukkatyöskentelyn jälkeen myös hitaammat askellajit tuntuivat paljon toimivammilta, joten työstin hieman avoja ja sulkuja keskihalkaisijalta uralle. Tulimme näitä lopuksi vielä ravissakin, ja lopulta myös sulkutaivutusta laukassa. Nämä onnistuivat todella hyvin, nyt tamma tuntui olevan kuin eri hevonen. Marie liikkui kepeästi ja vaivattomasti, ja päätimme treenin hyvillä mielin. Tallissa pesin märällä sienellä tamman hikiset kohdat, ja heitin sille kuivatusloimen päälle. Karsinassa sillä olikin jo heinät odottamassa, joten se jäi mielellään niitä mutustelemaan kun lähdin kohti parkkipaikkaa ja autoani.

Virtuaalihevonen / a sim-game horse